Ei heidundranes harajaktkurshelg!

I flere år har Vang JFF Harejaktkurs - kvit haraarrangert harejaktkurs. Det første rene harejaktkurset ble holdt i 2008, og etter det har det blitt miksa og triksa litt, både med datoer og målgruppe for kurset. I år, som i fjor falt vi på at vi ønsket å arrangere et rent jente/damekurs. Nytt av året var at Vang JFFs kvinneutvalg inngikk et samarbeidsprosjekt om kurset sammen med kvinneutvalget i Hedmark Jeger- og Fiskerforbund og Hedmark Harehundklubb.

Arbeidet med kurset og dette samarbeidet startet opp i juni, og årets kurs ble lansert med at Elin og Marianne delte ut utallige flyers på De nordiske jakt- og fiskedager i Elverum i august. Samtidig ble det opprettet et arrangement på Facebook som ble flittig delt. Resultatet var at kurset var fulltegnet med 15 jenter i løpet fantastiske av to dager!!

Fredag 7. november var imidlertid dagen her – endelig! June-Mari var tidlig på plass i Vang og hjalp til med de siste forberedelsene, og vi var på plass på St. Olav i Vang Almenning cirka 16.30. Vi fyrte opp og flytta inn, både klær og utstyr for oss selv og for hundene våres. Vi starta etter hvert på forberedelsene på middagen, og smått om smått kom det deltagere på rad og rekke. Noen deltagere hadde måtte melde forfall av diverse årsaker, så totalt ble det 11 deltagere som kom, sammen med Ragnhild som representerte og hjalp til fra HJFF og Elin fra Vang JFF.

St. Olav, også kalt for Hatten ligger flott til i kremen av Vang Almenning (foto: Vang Alm.)
Harejaktkurs. Venter på middagen. JuneNoen deltagere ankommet. (Foto: June-Mari)

Før middagen kom på bordet fikk vi besøk av Ole Kristian Dæmroen, som holdt litt teori for oss. Ole Kristian fortalte blant annet om haren, litt av harejaktas historie, uttrykk, hundens arbeid, vår opptreden i hareskogen og benyttelse av viltet. Han viste også noen artige filmsnutter, både av haren og fra harejaktkurset vi holdt i 2008.

Harejaktkurs. Ole Kr. i aksjon 2. June

Harejaktkurs. Ole Kr. i aksjon. June
Ole Kristian i aksjon foran nysgjerrige
kursdeltagere (Foto: June-Mari)

Etter Ole Kristian hadde fullført sitt opplegg fortsatte Marianne med å fortelle kort om Hedmark Harehundklubb og hva klubben jobber med, før Ragnhild fortalte litt om jentesatsinga i Hedmark. Elin fortsatte så med noen ord fra Vang JFF, før middagen var klar. På menyen sto meksikansk gryte servert sammen med salat, loff og tortillachips.

Når middagen var fortært ble det informert litt mer detaljert om planene for neste dag, og det ble tatt en presentasjonsrunde. Det var en forholdsvis ung gruppe, hvor den yngste snart runder 20 og den eldste var i begynnelsen av 40-åra. Detta gleder et harajegerhjerte! Geografisk var deltagerne bosatt relativt spredt, bl.a. fra nord og sør i Valdres, Sandefjord, Sørum, Trøgstad, Halden, Rygge, Biristrand og noen bosatt på Hedemarken. Veldig moro med en spredt sammensatt gruppe, men allikevel med mye felles.

Etter middagen skrev Elin ut jaktkort på vegne av Vang JFF. Alle med bestått jegerprøve og betalt jegeravgift Det var nok noen slitne kursdeltagere som gikk til sengs sent fredag kveld.

Harejaktkurs. Jaktkort skrives. June
Jaktkort skrives ut (Foto: June-Mari)
Harejaktkurs. Litt avslapping. June
….mens resten slækker.. (Foto: June-Mari)

Fra 06.30 sto frokosten klar. Kokte egg, brød, smør, kjøttpålegg i forskjellige varianter, og morgenens favoritt; nugatti. Det skulle være noe fristende for enhver.

Harejaktkurs. Frokostbordet har trangt om plassen 2. June
Mye godt på frokostbordet. (Foto: June-Mari)

Termoser ble fylt opp med kaffe eller varmt vann og niste ble smurt for å ha påfyll utover dagen. Det ble noen minutters venting med varme klær for ivrige jegere i påvente av at alle hundeførerne skulle komme på plass, avtale slippsteder og bli klare til avreise. Kvelden i forveien og natta hadde bydd på litt snø, i tillegg til at tåka lå halvtjukk over åsen. Det var litt spennende å se om haren hadde hoppet mye denne natta.

Omsider var alle deltagerne spleiset i grupper og hadde fått tildelt hundefører og hund. Vi var nå klare for avreise, og turen denne dagen gikk mot Brumund. Vi hadde flere alternativer for slippsteder, men vi hundeførerne så en del fordeler med å kunne slippe ganske nærme hverandre, samtidig som harebestanden i området er god. Noen ulemper er det med området også, med at loser fort kan gå mot hyttefeltet på Brumund, for eksempel, men vi så fordelen med at vi kunne hjelpe hverandre; slet en hund var det enkelt å sende deltagere videre til de som det gikk lett hos, og falt det hare på et lag, kunne interesserte deltagere få komme og se utveiing osv. Samtidig har Brumund-området bra telefondekning for kommunikasjon hundeførere og deltagere i mellom, sett i forhold til mye av almenninga ellers.

Hundeførerne fikk med seg tre og fire deltagere hver. Det har alltid vært stor velvilje til å få tak i hundeførere til disse kursene, så det  er nok like moro og spennende for hundeførerne også. Jørgen Nordby, Trond Haugom og David Herberg var hundeførerne i tillegg til Marianne. Lørdag stilte Jørgen med hygenhunden Bjarga, Trond med dunkeren Siri, David med finsk støveren Fb Kaisa I I og Marianne med finsk støveren Vb-Dorthe. Både Siri og Dorthe var lånt for anledningen.

Harejaktkurs. Klare til dyst 2. June
Kursdeltagere klare til dyst. (Foto: June-Mari)

Det var tydelig at harepus hadde vært ute og hoppet litt på natta, og det tok ikke lang tid før det kunne rapporteres om los hos alle hundene. Kjempebra, og nå var det bare å vente på pusen.

Harejaktkurs. Haren hoppet. June

Harejaktkurs. Dorthe slipt på nattspor. JunePusen har vært ute og hoppa på natta, og det ligger litt snø i spora. Dorthe fulgte dem allikevel med stor iver og etter kort tid sang losen og pus var på bena. (Foto: June-Mari)

Gruppa som fulgte Kaisa og Dorthe måtte etter kort tid koble og flytte seg. Kaisa ble slipt på nytt, og sørget raskt og effektivt for at en ny hare var på bena. Dorthe slappa av så lenge i vente på hvordan det gikk for Kaisa. Denne losen til Kaisa gikk tett, og med hele 7 kursdeltagere på en hare ble den støkt flere ganger, så dessverre fikk ikke disse sett haren.

Harejaktkurs. Kaisa i fot. Elin-M
Kaisa på losstrengen (Foto: Elin-Merete)

Elin-Merete og Marianne tok hagla på ryggen og gikk opp i jaget der haren gikk tett. Linda, Mari og Synne fulgte også spent etter med kameraet. Haren ble dessverre også her støkt, men Marianne så et glimt av den på 15 meter. Vi så hunden godt, så haren hadde vært nære. Losen kom på nært hold og vi fikk godt se hvordan hunden jobber i los. Det ble kaldt og grælete og stå stille på post lenge, så noen valgte å gå ned igjen. Tror nok spenninga var større med hagla i egne hender, så vi to med hagle ble igjen.

Harejaktkurs.. Fin post. Elin-M En fin post for en los som går trangt.
Hund og hare har passert to ganger hver, og tett i nærheten
en annen gang. Haren ble sett som en skygge i det tette
snaret delvis til venstre i bildet. (Foto: Elin-Merete)
Harejaktkurs - på post
Elin-Merete og Marianne på post. (Foto: Synne)

Vi ble stående en stund til, og haren gikk tett på flere ganger, men ikke så nært igjen. Været var litt grufult med vind og litt yr, så det var godt med bålvarme og varm solbærtoddy når vi gikk av post.

Harejaktkurs - bålfyring
Varmen fra bålet er obligatorisk. Alle bidrar 🙂 (Foto: Synne)
Harejaktkurs. Varme på kaffen. Ragnhild og Irsi. Maren foto
Her står Ragnhild og Iris for kaffekokinga. (Foto: Maren) Harejaktkurs. Fin gjeng rundt bålet. Finnelos i det fjerne. June
Med sur vind var fjellduken god å krabbe inn i. (Foto: June-Mari)
Harejaktkurs -  en skar sitta godt
…Og det er best å sitta godt 🙂 (Foto: Synne)
Harejaktkurs. Kalde tær. Maren
…og det er godt å tine kælle tær… (Foto: Maren)

Det var hele tida ei lystig tone og mye moro. Praten gikk løst og vi snakket også mye om skikk og bruk på harejakt, hvordan drive inn en hund, og vi så og opplevde hvordan hunden jobbet. Alle fikk høre gode loser denne dagen, og alle som ville hadde mulighet til å postere på losen og kjenne spenninga sammen med kalde fingre om børsa.

Harejaktkurs. Bål uten jegere. Maren Stumlien
Ivrige jegere har forlatt bålvarmen for å postere på losen til dunker Siri(Foto: Maren)
Harejaktkurs. På post. Maren

Klar med børsa (Foto: Maren)
Harejaktkurs. Anette på post. Susanne
Anette klar på post (Foto: Susanne)

Vi brukte dagen fult ut og var inne på St. Olav igjen rundt halv fire. Da var det godt å komme inn til fyr i peisen og å få på tørre klær, for så å få noe godt i glasset. Det ble litt avslapping med utveksling av dagens erfaringer, og det var gøy å høre at alle deltagerne hadde hatt en actionfylt dag. Noen hadde også hatt skuddmulighet, men det ble dessverre bom. Noen lærte nok også å huske på sikringa til neste gang 😉

David, Mari (fra NJFF Hedmark) og Marianne satte i gang med middagen. Elin hadde tidligere på dagen stekt elgstek, kokt og most poteter og hakket sopp, så alt var lagt til rette for kveldens jegermiddag. Menyen bestod av elgstek, potetmos, ovnsbakte rotgrønnsaker og soppsaus.

Harejaktkurs. Hundefører og kokk. June
Hundeføreren sto for potetmosen. (Foto: June-Mari)

Maten falt i smak, og deltagerne sender alle en hilsen og stor takk til Birger Grønstad som sponset elgkjøttet til middagen 🙂 Etter middag ble det litt skravling og vi hadde det atter veldig trivelig og koselig.

Harejaktkurs. Takk for maten
Takk for maten, Birger!
Harejaktkurs. Noen kan å kose seg
Skravla går etter maten (Foto: June-Mari)
Harejaktkurs. Litt kos må til. Iris og Kaisa. Foto Maren
Hudene må også få litt forpleining.
Kaisa får stell av Iris. (Foto: Maren)
Harejaktkurs Maren og Klinge lader opp
Maren og Klinge lader opp til en ny jaktdag.

Det ble tidlig kvelden, og alle var nok i seng til klokken elleve. Litt uro blir det med mange personer på ei og samme hytte, men når roen først senket seg var det rolig til tidlig morgen.

Frokosten sto klar på bordet et kvarter senere enn dagen før, og snart var deltagerne igjen klare for avreise, på selveste HAREJAKTAS DAG. Vi satset på de samme terrengene, men deltagerne fikk rullere, slik at de fikk være med forskjellige hunder og hundeførere. Siri som Trond førte var i dag byttet ut med sønnen Oa Affe, og Kaisa fikk hvile, mens Dorthe og schweizerstøveren Kimbekkdalen’s Klinge I I fikk gå. Bjarga gikk fult som dagen før.

Harejaktkurs. Bløt dag. Blir det los
Jegere klare til dyst. Været viste seg ikke fra sin beste side denne søndagen. (Foto: June-Mari)
Harejaktkurs. Facebooken må oppdateres. Hunder i fot. June
Klinge og Dorthe er begge to i fot. Elin oppdaterer Facebookgruppa til Jinter i Vang JFF (Foto: June-Mari)

Harejaktkurs. Bålrøk må tell. June
Råvær = Rå ved. (Foto: June-Mari)
Harejaktkurs. Vedbæreren
Men fyr ble det, så mer ved måtte hentes…

Føret var tydelig dårligere søndag enn lørdag. Snøen smelta på morrassida, som også tok med seg mye av lukta etter haren. Haren var trolig ute og hoppet mens det fortsatt var snø, men så ble snøen borte. Det gikk litt tråere for hundene, men det ble etter hvert los med både Bjarga og Affe. Klinge tok også ut, men i såpass avstand at vi ikke hørte henne i vinden. Gruppa forflytta seg litt for å komme nærmere innpå losen, men vinden gjorde det ikke lettere å høre, og bare en deltager fikk høre noen fjerne bjeff av Klinge sin los. Losen forflytta seg mot fjellvegen, og 150 meter fra veien ble det tap. Klinge jobba godt i tapet, men eksosen fra den trafikkerte fjellvegen hjalp henne nok heller ikke, og hun lot seg koble etter ca 45 minutter i tap. Vi konkluderte sammen med deltagerne om å avslutte slippet med Klinge, og reiste opp mot dagens utgangspunkt.

HArejaktkurs. Blide jenter. Iris og Maren. Mari foto
Blide jenter på harajakt.
Hygen Bjarga har stått for dagens spenning. (Foto: Mari E.)
Harejaktkurs. Hører på losen
Dunkerlosen nærmer seg…? (Foto: Elin-Merete)
Harejaktkurs. Humøret er på topp etter ei lang helg. June
Julianne er like blid selv om dagen har vært grælete og schweizerlosen ikke ble hørbar (Foto: June Mari).
Harejaktkurs. Hagla i fanget. Maren
Dagens varmeste postplassering? (Foto: Maren)

Vi stoppet på og snakket med Trond, som viste seg å ha en los gående i nærheten, og Bjarga var på vei med en loshare til. Vi ble enige om å postere sammen, da flere av deltagerne allerede hadde reist pga. lang reiseveg. Affe hadde hatt en bra los, og vi fikk også høre det grove dunkermålet.

Harejaktkurs - kvit hara
Losharen til Affe (Foto: Synne)
Harejaktkurs - Trond og affe
Trond og dunkeren Oa Affe som serverte oss en fin los (Foto: Synne)

Det ble dessverre ikke noen hare på veggen denne dagen heller, men mange av deltagerne fikk se haren, og noen fikk også tatt bilde og filmet både haren og losen. Vi dro tilbake til St. Olav hvor varm mat ventet, før det ble pakking og opprydning. Alle deltagerne fikk skrive en kjapp evaluering av kurset, og det var utrolig moro å lese så mye positivt, både om arrangementet i seg selv, lokale og lokalitet, maten og bevertning, action i skogen og ikke minst de eminente og flinke hundeførerne!

Hverken Siri, Bjarga eller Dorthe snek seg med på noen av bildene jeg har fått tilgang til. Men, for noen flinke og herlige damer dem er, så her følger noen «arkivbilder»:

Harejaktkurs. Bjarga arkivfotoBjarga med harepus. Foto: Øystein Haugerud
Siri
Siri (bilde lånt fra dunkerringen.org)
Vb-dorthe
Vb-Dorthe sammen med eieren sin på utstilling i 2006.

Sender en enormt stor takk til Ole Kristian Dæmroen, Trond Haugom, Jørgen Nordby og David Herberg for harejakt i teori og praksis.
Takk til Vidar Bjørnstad som lånte oss fantastiske Vb-Dorthe.
Takk til Kristian Haugom som lånte bort Siri til Trond på lørdag. Takk til Ole Anders Haugom som lånte bort Oa Affe til Trond på søndag.
Takk til Birger Grønstad som donerte bort ei gedigen elgstek til jegermiddagen.
Takk til Mari T. Evensen og Ragnhild Ensrud fra Hedmark JFF for flott hjelp.
Takk til Elin for fantastisk hjelp med alt fra planlegging, profilering, innkjøp, matlaging og opprydning, og alt papirarbeidet.
Takk til Vang Almenning og Vang Jakt- og Fiskeforening for rimelig husrom og jaktkort.
Og til sist en takk til June-Mari for god hjelp 🙂

2 tanker om “Ei heidundranes harajaktkurshelg!”

  1. Tilbaketråkk: Harehunden | Harehund.net

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *